Europa League – Den nest gjeveste av europacupene

Det er tre turneringer for klubblag som er i regi av Det europeiske fotballforbundet UEFA. Den aller gjeveste av disse er Champions League, og etter denne er det UEFA Europa League som teller. Europa League er raskt blitt en populær turnering, som ble etablert ved at UEFA slo sammen to turneringer. Vinneren av Europa League er automatisk kvalifisert til gruppespillet i neste sesongs Champions League, og dette laget møter også samme sesongs vinner av CL i den årlige Supercupfinalen.

Oddssider med odds på Europa League

BOOKMAKERE
FUNKSJONER
Bonus
VURDERING
SPILL NÅ
1
100% opptil 3000 NOK
2
100% opp till 2000 NOK
3
Opptil 5 000 kr
4
100% opptil 2000 NOK
5
200% opptil 100 EUR
6
100% opp till 2000 NOK

Etableringen av Europa League

Gjennom årene har det vært mange turneringer i regi av UEFA. UEFA-cupen ble etablert i 1971 som en erstatning for Messebycupen som så dagens lys i 1955. UEFA-cupen var en ren cupturnering. I 1999 ble den sammenslått med Cupvinnercupen, som var en ren cupturnering for vinnerne av de nasjonale cupturneringene. Cupvinnercupen gikk tilbake til sesongen 1960/1961, så dette var en konkurranse med en lang historie.  

Fra og med 2004/2005-sesongen endret UEFA-cupen format og fikk et innledende gruppespill etter kvalifiseringen. Gruppespillet ble utvidet ytterligere i 2009 med innlemmelsen av Intertotocupen. Samtidig ble også navnet endret til Europa League.

betting på europa league

Det er mange veier til Rom, det er det også til Europa League

Gjennom årene er kvalifiseringen til Europa League blitt endret flere ganger. I dag er det slik at de 32 lagene som kvalifiserer seg til gruppespillet enten gjør det via kvalifiseringsrunder eller direktekvalifisering. 7 lag kvalifiserer seg direkte til Europa League som nasjonale cupvinnere. Det samme gjør 5 lag ved å bli nummer fire eller fem i den hjemlige ligaen. Alle disse tolv lagene kommer fra 7 av de største fotballforbundene i UEFA. 

Hvert år starter turneringen med den såkalte tredje kvalifiseringsrunden. I denne runden møtes 16 lag som enten er 3 nasjonale cupvinnere, eller 13 som ble slått ut i den andre kvalifiseringsrunden til CL. Etter dette følger playoff-runden. Denne består av 20 lag, og 8 av disse er de som kom seg videre fra den tredje kvalifiseringsrunden. Utover disse kommer 6 nasjonale cupvinnere inn i Europa League-turneringen på dette stadiet. Det samme gjør også 6 lag som røk ut av CL i den tredje kvalifiseringsrunden.

Ut av playoff-runden går de 10 vinnerne til gruppespillet, sammen med de 12 lagene som automatisk var kvalifisert til turneringen. I tillegg får 10 lag som enten ble utslått i den tredje kvalifiseringsrunden til CL eller playoff-runden til CL, plass i gruppespillet i Europa League.  

Slik avvikles gruppespillet og utslagsrundene i Europa League

De 32 lagene i gruppespillet fordeles på åtte grupper med fire lag i hver gruppe. Alle lagene spiller en hjemme- og bortekamp mot hvert av de tre andre lagene i gruppen. Laget som vinner gruppen går direkte til åttendedelsfinalen. De åtte gruppetoerne må spille playoff mot gruppetreerne som røk ut av Champions League etter gruppespillet. Lagene som går seirende ut av playoff-runden, avanserer også til åttendedelsfinalen i Europa League.

Åttendedelsfinaler, kvartfinaler og semifinaler spilles over to kamper, hvor sammenlagtvinneren går videre. Europa League-finalen består av en kamp.

Sevilla har vunnet Europa League flest ganger

Når det kommer til antall pokaler, er det ingen som kan ta opp kampen med Sevilla fra La Liga. Laget fra Andalucia har triumfert hele seks ganger. Det er dobbelt så mange ganger som lagene som har vunnet nest flest ganger. Liverpool, Juventus, Inter Milan og Atletico Madrid har alle sikret seg pokalen tre ganger hver. Sevillas prestasjon blir ikke noe mindre imponerende ved at alle seks triumfene er kommet siden 2006. Sevilla har heller aldri tapt en finale i turneringen.

Europa League er perfekt for betting

Europa League gir mange muligheter for oddsspilling, og hos bookmakerne finnes de hundrevis av spillmuligheter i hver eneste kamp i turneringen. Det mest populære oddsmarkedet er vinnermarkedet hvor du spiller på utfallet av kampen, men det finnes som sagt mer enn nok av andre spennende oddsspill også.

Om ikke enkeltkampene er det viktigste for deg, kan du heller prøve outrights. Det er langsiktige spill på vinner av Europa League, om et lag kommer til finalen, eller avanserer fra gruppespillet, samt hvilken spiller som blir Europa Leagues toppscorer.