Hva er odds?

Hos bettingselskapene er det eksperter som setter oddsen. Derfor blir den også forskjellig siden det ligger personlige vurderinger bak oddssettingen. Men hva er egentlig odds og hvordan går man frem for å beregne denne?

BOOKMAKERE
FUNKSJONER
Bonus
VURDERING
SPILL NÅ
1
100% opptil 3000 NOK
2
100% opp till 2000 NOK
3
Opptil 5 000 kr
4
100% opptil 2000 NOK
5
200% opptil 100 EUR
6
100% opp till 2000 NOK

Odds er sannsynlighetsberegning

I bunn og grunn er odds beregning av sannsynligheten for at et gitt utfall inntreffer. Odds kommer i flere formater, men det er uansett bare et middel for å tilby spilling. For odds er for et spillselskap en risikovurdering målt i sannsynlighet. Det vil si at høye odds indikerer at det er mindre sannsynlig at det blir utfallet, mens lave odds gir uttrykk for at det er høy sannsynlighet for at det blir utfallet av en begivenhet. Siden oddsen er basert på informasjon kan den derfor også endre seg underveis.

Slik beregner man odds

Når man skal beregne sannsynligheten for at noe kan skje kan man gjøre dette på en skala fra 0 til 1, hvor 0 er sannsynligheten for at en hendelse ikke inntreffer, mens 1 er sjansen for at det kommer til å skje. Mellom disse to ytterpunktene finner man alle potensielle sannsynligheter. Dette kan eksemplifiseres enklest med et myntkast. Det har to mulige utfall, enten kron eller mynt. Disse to alternativene har tilsammen en sannsynlighet på 1 for at de inntreffer. Satser man på mynt ønsker man selvsagt å vite sannsynligheten for det. Til å beregne det brukes denne formelen:

Hva er odds?

ønskede resultater / alle mulige resultater (1 / 2 = 0,5)
For å få verdien på mynt deles det derfor med de to mulige resultatene, mynt eller krone. Spillere vil generelt ha dette i prosent så derfor multipliseres sannsynligheten for resultatet (0,5 for mynt) med 100. Det betyr at sjansen for at mynten lander på mynt er 50%.
Deretter finner man desimaloddsen for myntkastet ved å benytte følgende formel:
1 / sannsynligheten for det ønskede resultatet = desimalodds (1 / 0,5 = 2,0)
Denne desimaloddsen kan også brukes til å beregne sannsynligheten. Det gjøres slik:
1 / desimalodds = sannsynlighet (1 / 2,0 = 0,5)

Med disse enkle formlene for hånden har man egentlig kunnskapen til å beregne sannsynligheten for et gitt utfall. Legger man sammen alle sannsynlighetene vil man også komme frem til at det blir 100 prosent. Ganske logisk, ikke sant? Foretar man denne beregningen på ekte odds hos en bookmaker som Casino Winner vil man imidlertid komme frem til at summen blir større enn 100 prosent. Hvorfor? Jo, oddsen er ikke den virkelige sannsynligheten for resultatene. I et perfekt marked med 100 prosent vil jo ikke oddssidene tjene penger. Derfor benytter disse odds som i sum ligger godt over 100 prosent. Dermed tjener de penger uansett utfall.